İnsanın Yaratılışı

Prometheus
Titan İapetos'un, Okeanos kızı Klymene'den dört erkek çocuğu oldu. Bunlar; Atlas, Prometheus, Epimetheus ve Menoithios'tur. 

Efsaneye göre Prometheus, Zeus'tan babasının intikamını almak için suya ya da gözyaşlarına kil karıştırarak, ölümlü ilk varlığın bedenine biçim verir. Sonra çamurdan yapılmış bu bedene yaşam soluğunu üfler. 


Hesiodos şöyle bir olay anlatır:
Tanrılarla ölümlü insanlar Mekone'de toplanmışlar, kesilen her kurbanda tanrılara ait payı saptıyorlarmış. Kurnaz Prometheus, koca bir öküzü keserek ikiye bölmüş. Bir yana etini koymuş, üstünü işkembeyle örtmüş; bir yana kemikleri koymuş, üstünü parlak yağ ile örtmüş. Zeus kötü payı seçerse aslan payı insanların olacaktır; tersi olursa üstünlük yine tanrılarda kalacaktır. Zeus yağ ile kaplı olan iyi görünüşlü parçayı seçmiş. Aldatılıp kemik yığınını seçtiğinin farkına varınca da öfkelenmiş, insanları cezalandırmak için ellerinden ateşi almış. Prometheus bunun da çaresini bulmuş hemen. Olympos'a çıkmış, bir kamışın içine bir kıvılcım saklayarak, yeryüzüne, insanlara getirmiş. İnsanları yeniden ateşe kavuşmuş görünce Zeus'un öfkesi daha bir artmış. Hem insanları, hem de tanrılar babasına karşı gelen Prometheus'u cezalandırmak, onu kendi isteğine boyun eğdirtmek için yeni çareler düşünmüş. 



*Sonraki bölüm "Pandora"...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Artemis Efsaneleri: Orion