Artemis Efsaneleri: Orion

Tüm gün sadık köpeği Sirius ile ormanlarda gezinen Orion da en az Artemis kadar coşkulu bir avcıydı. Bir sabah ormanda bir geyiği hevesle takip ediyordu, ansızın şafak vaktinde başladıkları uzun ve zorlu avın ardından dinlenmekte olan Artemis’in perileri Yedi Kız Kardeş’e (Ülker ya da Pleiadlar olarak da bilinirler) rastladı. Güzelliklerine hayran kalan Orion yanlarına yaklaşınca, periler onlara uzanan kollarından korkarak ürkerek ormanın derinliklerine doğru koşuşturdular. Actaeon’un başına gelenleri hatırlamanın bir caydıramadığı avcı uçan perileri takip etti. Tüm hızlarına rağmen avcının kendilerine yaklaştığını gören periler Artemis’ten yardım istediler; derhal yedi beyaz güvercine dönüştürüldüler ve Orion’un şaşkın bakışları arasında göğe yükseldiler. Daha sonra yedi parlak yıldıza dönüşüp sonsuza dek yerleştikleri gökyüzünde bir yıldız kümesi haline geldiler.

Düşüncesiz arzuları nedeniyle başına herhangi bir felaket gelmeyen Orion şafak vaktinden günün son ışıklarına kadar avlanmaya devam etti. Bu coşkusu Artemis’in hoşuna gitmiş olacak ki bir gün şans eseri ormanda ona rastladığında, Artemis zarifçe gülümseyerek o günkü ava beraber çıkmayı teklif etti. Sebebi bilinmez ama Artemis avcıyla ormanda buluşmaya devam etti ve günün ilk ışıklarından karanlık bastırana kadar birlikte avlandılar.


Apollon kız kardeşinin genç avcıya beslediği duyguları öğrenince çok sinirlendi, çünkü Artemis tanrıların aşkını reddetmiş ve yaşamını evlenmeden sürdürmek için Zeus’a yalvarmıştı. Güneş tanrısı, Orion’un kız kardeşi ile arasında geçenlere bir son vermeye ant içti. Bu yüzden Artemis gece seferini tamamlayıp gümüş atından inene dek batının karanlık kapılarında bekledi. Sonra kız kardeşinin avdaki ve ok kullanmadaki becerisini övdü. Hemen ardından dalgaların üzerinde batıp çıkan küçük bir noktayı işaret ederek onu hedef almasını ve becerisini kanıtlamasını istedi. Bunun arkasında bir art niyet aramayan Artemis yayına bir ok yerleştirerek kusursuz bir atışla hedefini vurdu. 

Ağabeyinin oyununa düşerek aslında ne yaptığını öğrendiğinde Artemis’in üzüntüsü büyük oldu; çünkü onun vurduğu hedef sürüklenen bir kütük ya da bir birki parçası değil, Orion’un bedeniydi...
Apollon, avcının her sabah yıkanmak için okyanusa geldiğini görmüş ve kardeşine layık olmayan bu sevgiliden kurtulmak için bunun kolay bir yol olduğunu düşünmüştü.




Artemis günlerce Orion’un yasını tuttu; anısını yaşatmak için onu sadık köpeği Sirius ile birlikte yıldız kümesine dönüştürerek gökyüzüne yerleştirdi. 




Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)