Mitolojik Takvimde Bugün: 1 Haziran


1 Junius/15 Thargelion


Haziran ayının Roma takviminde Junius olarak adlandırılan adı, gençler anlamına gelen juvenes kelimesinden türetilmiştir. Romanın kurucusu Romulus ilk takvimi yaparken her ayı birilerine ithaf etmiş, Haziran ayını da daima dövüşmeye hazır gençlere adamış ve bu ayı böyle adlandırmıştır. Haziran ayı ayrıca Yunan mitolojisindeki Hera'ya karşılık gelen, Roma'da kadınların ve eviliğin koruyucu tanrıçası Juno ile lişkilendirilmektedir. Hasat zamanı öne çıkan bereket beklentisi belki de Haziranın bereketin temsili olan tanrıçalarla özdeşleştirilmesinin temelini oluşturmaktadır. Haziran ayıyla özdeşleşen bir tanrı da Mercurius'tur. Tüccarların ve yolcuların koruyucusu olan Mercurius'un Yunan mitolojisindeki karşılığı Hermes gibi tanrıların habericisi olarak tanınmaktadır.

Saeculum

Roma'da 1-3 Haziran tarihleri arasında Saeculum Bayramı kutlanır. Saeculum, bir insan ömrünün ya da bir neslin yaşam/ölüm periyodunu temsil eder. Bu kavram ayrıca önemli bir miladı örneğin Roma'nın kuruluşunun yüzüncü yılı gibi durumları da kapsamaktadır. Antikçağda Saeculum Festivali başlangıçta bir çeşit ölüler bayramı gibiydi. Yalnızca geceleri kutlanan bu festivalde ölüler ülkesinin efendisi Hades/Pluto ve karısı Persephone yüceltilirdi. Fakat Roma imparatoru Augustus ile birlikte bu bayramın niteliği değişmiş kutlamalar gündüzlere de taşınmıştır. Augustus döneminde Saeculum'un 110 yıllık bir dönemi temsil ettiğine karar verilmiş ve Augustus'un yönetiminde MÖ 17 yılında kutlanan Saeculum'da Saeculares/Yüzyıl Oyunları düzenlenmişti. 

Carna Günü

Janus Tasviri
Kutsal bir ormanda yaşayan bir peri olan Carna kendisini bakire kalmaya adamıştı. Kendisi ile birlikte olmak isteyen kişileri ormana çağırır ağaçların arasına girdiğinde ise birden ortadan kaybolurdu. İki yüzlü tanrı Janus ona aşık oldu. Herkese yaptığını Janus'a da yapmak isteyen Carna bunda başarılı olamadı. Janus yaptığının bedelini ödemek için Carna'ya kapıların menteşelerine hükmetme gücünü ve bunun göstergesi olarak çiçek açmış bir akdiken dalı verdi. Beşikte yatan çocukların başına musallat olan yarı kuş şeklindeki Stringaları defetme görevi de onun olmuştu. Özellikle yeni doğmus bebekleri bulunan aileler bebeklerini koruması için Carna'ya sunularda bulunmuşlardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Artemis Efsaneleri: Orion