Üçüncü Tanrı Kuşağı: Olymposlular'ın Egemenliği

Rheia ve Kronos
Rheia kardeşi Kronos'un yatağına girdi ve üçüncü tanrı kuşağı olan Olymposlular'ı doğurdu. Ne var ki korktu Kronos, oğullarından biri kral olup kendisini alaşağı edecek diye. Bunun için de zaman tanrısı, Rheia'nın doğurduğu her çocuğu yutmaya başladı. Tıpkı zamanın her şeyi yutması gibi... Hestia, Demeter, Hera, Hades ve Poseidon doğar doğmaz doğruca babalarının midesine gittiler. Buna çok üzülen Rheia son çocuğu Zeus doğduğu zaman bir kurnazlığa başvurdu: Kocasına, yeni doğan oğlu yerine, koca bir taşı beleyip verdi.

Zeus büyüyünce, babası Kronos'a karşı eyleme geçti. Yuttuğu bütün çocukları birer birer kusturttu ona. 


İkiye ayrılmıştı Titanlar. Okeanos, Hyperion, Themis, Mnemosyne Zeus'un tarafını tuttular. Ötekiler ise Kronos'un. Tesalya'da  Othrys'te yerleşmiş olan Titan tanrılarla, yine Tesalya'da Olympos'ta cephe kuran Kronos oğulları arasındaki savaş on yıl sürdü. Zeus, egemenliğini kabul ettirmek için her yola başvurdu. Ölüler ülkesinin en derin yeri olan Tartaros'a inerek orada tutsak tutulan Kykloplar ile Hekatonkheir'leri serbest bıraktı. Kykloplar Zeus'a gökgürlemesini, şimşek ve yıldırımı verdiler. Yüz Kolluların kapkara saldırılarıyla ezildi Titanlar. Toprağın altına tıkılıp, zincire vuruldular. Zeus'un buyruğuyla üç tane Hekatonkheir (yüz kollu) bekçi konuldu başlarına.



Zeus ve Typhon
Kronos'u alt eden Zeus'un daha işi bitmemişti. Çocuklarının yenilgisine ve tutuklanmalarına öfkelenen Toprak Ana Gaia, Tartaros'la birleşerek, dev canavar Typhon'u doğurdu. Yüz tane yılan başı vardı Typhon'un. Her bir başından kara bir dil çıkıyordu ve gözleri ateş saçıyordu. Zeus toparladı gücünü, saldı canavarın üstüne bütün şimşeklerini ve yıldırımlarını; bir anda ateşe boğdu korkunç canavarın inanılmaz bakışlarını. Yıkıldı yere Typhon ve inim inim inledi Toprak. 

Zeus, Titanları ve Typhon'u yenerek Kronos'un en son umudunu da suya düşürdükten sonra, artık evrenin tek egemeni olarak, kardeşleri arasında yetki bölümü yaptı. Kendisi Gök'ü aldı. Kardeşi Poseidon'a Deniz'i, Hades'e de Yeraltı Ülkeleri'ni verdi. Yeryüzü ve Olympos ortak mülkiyet sayıldı. 





NOT: I. Tanrı Kuşağı: Gaia ve Uranos
         II. Tanrı Kuşağı: Rheia ve Kronos
        III. Tanrı Kuşağı: Hera ve Zeus

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Aphrodite Efsaneleri: Hephaistos, Ares ve Aphrodite