Zeus'un İlişkileri-Part II

Boğa kılığındaki Zeus ve Europa

6. Zeus ve Europa

Europa, Fenikye krali Agenor’un kızıdır. Bir gün arkadaşlarıyla bilikte deniz kıyısında eğlenirken, güzel ve uysal bir boğa görür. Yaklaşıp okşar boğayı. Hayvanın okşandıkça yere çöktüğünü görünce, üstüne biner ve boynuzlarını çiçeklerle süsler. Oysa bunca güzel ve çekici boğa, hayvan kılığına girmiş Zeus’tan başkası değildir. Nitekim birden doğrulur, sırtında çığlıklar atan avıyla, dalgalara atılır. Büyük bir hızla koşmaya başlar. O koştukça dalgalar iki yana açılıp yol verir. Peşinden deniz tanrıları Nereidler, borularını öttüren Triton’lar ve Poseidon onlara eşlik eder. Sulardan ve çevresinde kaynaşan bu yaratıklardan korkan Europa, düşmemek için bir eliyle boğanın boynuzuna sarılır, öteki eliyle de ıslanmasın diye mor eteğini tutar. 
Girit Adası’nda durup sevişirler. Bu birleşmeden Minos ve Rhadamanthys doğar.

Kuğukuşu Zeus ve Leda

7. Zeus ve Leda

Sparta kralı Tyndareos ‘un karısı Leda’yı, bir gölde yıkanırken, bembeyaz bir kuğukuş okşar. Zeus, bu kez de Leda’ya, kuğukuşu kılığına girerek sahip olur. Bu birleşmeden kimilerine göre bir, kimilerine göre de iki yumurta meydana gelir. Yumurtaların herbirinden ikiz çocuk doğar.
Çocuklardan ikisinin babası olarak Zeus, öteki ikisinin babası olarak da Tyndareos kabul edilir. Helene ile Kastor, Zeus’un; Klytaimestra ile Polluks ise Leda’nın asıl kocası Tyndareos’un dölleridir.

Alkmene ve kocası biçiminde Zeus

8. Zeus ve Alkmene

Alkmene Amphitryon’un karısıdır.  Güzel ve erdemli bir kadındır. Zeus, bu kez Amphitryon kılığına girerek amacına ulaşır. Amphitryon’un zaferle sonuçlanan bir savaştan dönmesinin beklendiği bir gece, Zeus, o gelmeden bir kaç saat önce Alkmene’nın koynuna girer. Bir kaç saat sonra asıl kocası yatar Alkmene ile.  Bu birleşmeden ikiz çocuk doğar. Herakles Zeus’un, İphikles ise Amphitryon’un oğlu sayılır.
Kartal biçiminde Zeus ve
Ganymedes

9. Zeus ve Ganymedes

Frigya kralı Tros’un oğlu ve ölümlü insanların en güzelidir. Zeus ona aşık olmuş ve oğlan sevgilisini bir kartal sırtında kaçırmıştır. Başka bir söylenceye göre Zeus, Ganymedes’i, kendisi bir kartal biçimine girerek kaçırmıştır. Böylece ölümsüzlüğe ulaşmıştır Ganymedes ve tanrıların şarap sunucusu olmuştur.

Hera (Lat. Juno)

Zeus’un karısı ve kızkardeşidir. Zeus, bir kış günü, soğuktan titreyen bir kuş biçiminde görünür kardeşine. Kuşa acıyan Hera onu avuçlarına alıp, göğüsüne bastırır. Hemen asıl kılığına giren Zeus fırsatı değerlendirmeye çalışır. Hera direnir önce, sonunda, Zeus’un kendisi ile evlenmesi şartıyla teslim olur. Hera, Zeus’un ilişkide bulunduğu dişiler arasında, tanrılar tanrısının tek resmî karısı olmayı başarmıştır. Kıskanç, hırçın, inatçı, kavgacı kadın örneğini temsil eder Hera. Ciddi, olgun ve namuslu bir güzelliğe sahiptir. Güzelliğine çok önem verir. Bunun için de her yıl Kanathos Irmağına yıkanmaya gider. Kaynağın büyülü sularo, ona her yıl bakireliğini geri verir. 
Hera

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Aphrodite Efsaneleri: Hephaistos, Ares ve Aphrodite