Athena Efsaneleri: Arachne

Dokumadaki becerisiyle övünen Arachne adlı bir genç kız yaşardı dünyada, dünyanın hiçbir yerinde dengi olmadığıyla böbürlenirdi. Birileri ne zaman onunla konuşsa, her vakit yalnız bu becerisinden söz ederdi. Ne zaman ki bir yabancı dinlenmek üzere kapısının önünde dursa hemen ona dokumalarını gösterir ve seyahati boyunca daha iyisine rastlayıp rastlamadığını sorardı. Çok geçmeden kendisini bu söylediklerine o kadar inandırdı ki kendini tanrıça Athena ile mukayese etmek gafletine düştü. Bu gözü karalığı karşısında ürken ve bunların Athena'nın kulağına gitmesinden endişelenen dostları kibrine kapılmaması için ona yalvardı. Fakat Arachne gözünü daha da karartıp tanrıçaya meydan okumaktan çekinmeyeceğini açıkça dile getirdi. Bu sözleri Apollon'un kuzgunu işitti ve derhalduyup gördüklerini anlatmak için Olympos'a uçtu. 


Athena Arachne'nın kibrinden haberdardi ancak umursamaya tenezzül etmemişti. Lakin ölümlü bir kızın tanrıçadan üstün olduğunu iddia ettiğini duyunca onu cezalandırmaya ant içti. Böylece parlayan zırhını ve uzun mızrağını bir kenara bırakıp yaşlı bir kadın kılığında dünyaya indi. Arachne'yi kapının önüne oturmuş dokuma yaparken buldu. Kızın el işçiliğine göz atmak için durduğunda Athena bile dokumaların güzelliğini itiraf etmek zorunda kaldı. Çok geçmeden Arachne becerisiyle övünmeye başladı ve sözde yaşlı kadına bir gün Athena'ya meyden okumayı umut ettiğinden bahsetti. Yaşlı kadın, Arachne'nin cüretkar sözleri karşısında hayrete düştü ve ondan daha mütevazı olmasını ve bu kadar ileri gitmemesini rica etti. Fakat Arachne başını şöyle bir kaldırıp kahkaha attı ve tanrıçanın bu sözleri işitip meydan okumasını kabul etmesini dilediğini söyledi. 

Bu haddini bilmez sözler karşısında Athena öfkesine hakim olamadı ve büründüğü kılıktan sıyrılarak hayretler içerisindeki kıza gidip iki dokuma tezgahı getirmesini ve kapının önüne kurmasını emretti. Saatler boyu her biri çıt çıkarmadan becerikli parmaklarıyla dokuma üzerine zarif figürler işleyerek çalıştı; hiçbiri rakibinin ne kadar ilerlediğine bakmak için başını çevirmedi. Son düğüm de atılıp dokumalar tamamlandığında, Arachne tedirginlikle tanrıçanın tezgahına baktı, kendi başarısızlığını görmesi için tek bir bakış yeterli olmuştu. Ömrü boyunca böyle kusursuz bir işçilik görmemişti.


Yenilgiyle küçük düşen ve öncesinde kibirli sözlerine şahit olanların alaylarıyla gururu incinen mutsuz genç kız kendini asmayı denedi. Fakat Athena dünyanın bir tanrıçaya meydan okumaya süret eden faniyi kolayca unutmasına izin veremezdi, bu yüzden Arachne'nin ipin ucunda sallanan vücudunu gördüğünde derhal onu bir örümceğe çevirerek yaşadığı sürece ağ örmesini buyurdu. Böylece dokumadaki becerisi tüm ülkede duyulan genç kızı görmek için ülkenin her yerinden gelen yabancılar orada tozlu ağların arasında asılı duran çirkin, siyah bir örümcekle karşılaştı. 
Ayrıca bkz. araknofobi: örümcek fobisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Artemis Efsaneleri: Orion