Olymposlu Büyükler: Apollon (Lat.Apollo)

Apollon tanrının asıl doğuş yeri Anadolu kıyıları, yani Lykia ve özellikle Lykia'da



tanrının doğduğu kent sayılan Patara'dır, ama sonradan önce adalarda, sonra Yunanistan'da kültü yayılınca bir çok yerler tanrıya beşik olma şerefini elde etmek için efsaneler düzdürmüşlerdir, bunların arasında başta gelen ve en çokda tutulan Delos efsanesi...(Azra Erhat, Mitoloji Sözlüğü 1989,s.51)


Leto (Lat. Latona), Zeus'la birleşerek Apollon ve Artemis'i doğurur. Leto gebe kalınca, ya doğacak güçlü tanrıdan ya da amansız Hera'nın hışımından korktukları için, hiçbir ülke kabul etmez onu. Bir sığınak bulmadan oradan oraya sürüklenen Leto'yu sadece Delos adası kabul eder. Fakat bir koşulla: Delos, kıyılarını denizin dövdüğü, kayalık ve kısır bir topraktır. Doğacak tanrının ilk tapınağı burada kurulacaktır ve tanrı, adadan hiçbir şey esirgemeyecektir. Leto, bütün bunların gerçekleşeceğine, Gaia, Uranos, ve Styks adına ant içer. Leto’nun çilesi bununla da bitmez. Tam dokuz gün dokuz gece doğum sancıları çeker. Yine de doğuramaz. Birçok tanrınıni Leto’nun başında sevgiyle beklemesine karşın, Hera’nın alıkoyduğu ebe tanrıça Eileithya bir türlü gelmez. Sonunda Olympos tanrıları “ayağı tez” İris’i göndererek ebe tanrıçayı getirtirler.


Anası emzirmez Apollon’u. Tanrıça Themis, nektar ve ambrosia ile besler onu. Çiçeklere bürünür kayalık Delos.


Apollon adının anlamı bilinmese de, ona eklenen Phoibos sıfatının “parlak, ışık saçan, ışıtan” anlamına geldiği konusunda kuşku yok. Ne ki Apollon, güneş veya ışık tanrısı değildir. (Asıl güneş tanrısı Helios’tur)
Apollon adına eklenen bir başka sıfat da “okçu, hedefi vuran, gümüş yaylı’dır. İlyada’nın ilk dizelerinde “omuzlarında yayı, iki ucu kapalı okluğu ile” tanıtılır. Bu yeteneğini kardeşi Artemis ile paylaşır. Onların okuyla ölmek, tatlı, acısız, ani bir ölüme kavuşmak demektir.

Apollon, biliciliğin ve musikinin de tanrısıdır. “Altın kılıçlı”, “altın saçlı’dır. Pek fazla savaş macerası yoktur.


Karıştığı efsanelere göre işaretleri: aletlerden ok ve okluk veya lyra; hayvanlardan kurt, yunus balığı, kuğu, karga; birkilerden ise defne, palmiye ve zeytin ağacı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Aphrodite Efsaneleri: Hephaistos, Ares ve Aphrodite