Olymposlu Büyükler: Hermes (Mercirius)

Kitara
🔺Hermes, Zeus'un Maia'dan olma oğludur. Arkadia'da Kyllene Dağı'ndaki bir mağarada dünyaya gelir. Doğar doğmaz da inanılmayacak bir olgunluk ve gelişme gösterir. Daha doğduğu günün sabahı beşiğinden kendi kendine kalkarak mağaranın dışına çıkar. Gözüne bir kaplumbağa ilişir ve hemen aklına bir şeytanlık gelir: Bir bıçakla hayvanın kabuğunu boşaltır, koyun bağırsağından yapılma 7 tel gerer. Böylece ilk kitarayı yaptıktan sonra güzel güzel çalmaya başlar.

🔺Hermes'in ilk niteliği, çobanların ve hayvan bereketliliğinin tanrısı olmasıdır. Bu niteliğini anımsatan görünümü, Hermes Kriophoros'tur. (Koç taşıyan Hermes)
🔺Hermes, Homeros destanlarında, tanrının habercisidir. Babası Zeus'un güvenilir elçisidir. Ölülerin ruhlarını Hades'e götüren de odur. Bu görevi nedeniyle adı Psykhopompos'tur, yani "Ruhlar Klavuzu"

🔺Bir yerden bir yere haber götürerek hızla yer değiştirmesi nedeniyle yolların tanrısı, yolcuların piri olmuştur. Eski çağlarda gezmekten çok ticaret için yolculuk edinildiği düşünülürse, Hermes'in ticaretin, tacirlerin, dolayısıyla hırsızların tanrısı olması doğaldır. 

🔺Genellikle, başında Hades'in görünmez kılan başlığını taşır, ayaklarında kanatlı sandallar, elinde iki yılan sarılı bir asa vardır. Arkaik tasvirlerinde, sakallı olgun insan görünümündedir. Klasik Dönem tasvirlerinde ise çevik ve kıvrak vücutlu tıfıl bir delikanlıdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Aphrodite Efsaneleri: Hephaistos, Ares ve Aphrodite