Mitolojik Takvimde Bu Ay: Şubat

🔺Şubat-Februarius-Gamelion/Anthesterion


🔺 Şubat/Februarius adını, Latince temizlenmek arınmak anlamındaki "februare"den almıştır. Bu aya kısalığı sebebiyle "Kısa Kuyruklu Ay" ve havaların kararsız olmasından dolayı "Sarhoş Ay" da denmektedir. Yılın diğer aylarından farklı olarak 28, dört yılda bir de 29 gelen Şubat'ın bu durumu bir söylence ile açıklanmaktadır. Buna göre; Ocak, Şubat ve Mart birlikte içmek üzere şaraplarını tek bir küpün içerisine koymuşlar. Şarabını küpe ilk koyan Şubat olmuş ve küpün altındaki şarap kendisinin olduğundan bir kurnazlık yaparak küpün altını delmiş ve kendi payını gizlice içmiş. Şubat'ın hilesini farkeden Ocak ve Mart ondan birer gün almak şartıyla bu kurnazlığın acısını çıkartmışlar. Bundan dolayı da Şubat ayı 28 gün kalmış. 
🔺 Şubat'ın 29 gün geldiği yıllara "artık yıl" denir ve bu yıllarda yapılan işlerin (evlilik, tohum ekimi vb.) rast gitmeyeceğine inanılır.
🔺 Şubat ayı Roma döneminden bu yana 28 günden oluşmaktadır; bununla birlikte her dört yılda bir gün eklenerek 29 güne ulaşmaktadır. Romalı Sezar'ın Sosigenes'e yaptırdığı takvime göre bir yıl, 365 gün 6 saat sürmektedir. Her yıldan 6 saatlik süreç dört yılda bir gün etmekte ve yıla eklenmektedir. Mart yılbaşı olarak kabul edildiğinden Şubat son ay olmakta ve eklentiler bu aya yapılmaktaydı. Şubat'ın 28 çekmesi ile ilişkili bir başka söylence daha bulunmaktadır. Sezar'ın yaptırdığı takvimde Temmuz ayına kendi ismi verilmişti ve bu ay en uzun günlerden (31 gün) seçilmişti. Sezar'ın ölümünden sonra iktidara geçen Augustus'un adının da bir aya verilmesi gündeme gelince, o zamana kadar 30 gün olan Ağustos'a, Sezar'ın Temmuz'u ile eşitlenmesi için Şubat'tan bir gün alınarak eklenmişti. Bu nedenle zaten kısa olan Şubat ayı 28 güne düşmüştü.

🔺Şubat ayında kutlanılan "arınma" bayramlarına Februalia denmektedir. Ayrıca bu ay Februus adındaki bir Roma tanrısıyla anılır. Februus, Ölüler Ülkesinin tanrısıdır ve Şubat ayı ölüler huzur bulsun diye onlara kurban ve adakların sunulduğu, şehrin günahlardan arındırıldığı aydır. Bundan dolayı Şubat ayında ölüler onuruna düzenlenen pek çok festival ve ritüel bulunmaktadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Aphrodite Efsaneleri: Hephaistos, Ares ve Aphrodite