Olymposlu Büyükler: Hephaistos (Lat. Vulcanus)

🔺Ateş tanrısı Hephaistos, Homeros'a göre Zeus ile Hera'nın oğludur. Hesiodos, onun sadece Hera'dan doğduğunu söyler. Zeus'un alnından Athena'yı çıkarmasına öfkelenen Hera, hiç kimseyle birlikte olmadan, yalnızca hıncının ve öfkesinin bir ürünü olarak, ateş tanrısını doğurmuştur. 

🔺Hephaistos, Troya savaşıyla ilgili bir tartışmada annesinin tarafını tutar. Buna kızan tanrılar kralı, Hephaistos'u bacağından yakaladığı gibi gökten aşağı atar. Hephaistos, tam bir gün yuvarlandıktan sonra, güneş batarken düşer Lemnos adasına. Bu kaza sonunda topal kalır Ateş tanrısı.

🔺Ayrıca, çirkindir de. Ama topallığına ve çirkinliğine rağmen, üç güzel tanrıçaya kocalık etmiştir. İlyada'da onu, Kharit'lerden Kharis (Zarafet) ile evli olarak görüyoruz. Odysseia'da Aphrodite'in kocasıdır. Ares ile ilgili bölümde, Aphrodite'in, kocası Hephaistos'u savaş tanrısı Ares ile nasıl aldattığını anlatmıştım. Hesiodos, Kharit'lerin en genci Aglai ile evli gösterir Hephaistos'u.

🔺Bir başka efsaneye göre, Ateş tanrısı yalnızca babası Zeus değil, annesi Hera da gökten aşağı fırlatır. Hera, böylesi çirkin bir çocuğa sahip olmaktan utanır ve Hephaistos'u kaptığı gibi Okeanos'a atar. Okeanos kızı Eurynome ve Nereus kızı Thetis, onu alıp derin bir mağaraya saklarlar. Ateş tanrısı, bu mağarada, bir yandan görülmedik yetkinlikte araçlar yaparak, bir yandan da annesinden alacağı intikamı kurarak dokuz yıl geçirir. Sonunda, altından şahane bir taht yapıp annesine yollar. Hera, tahta sevinçle oturur, ama kalkmak istediğinde, görülmeyen zincirlerin kendisini kıskıvrak tuttuğunu görür. Bütün tanrılar seferber olur; ne var ki Hera'yı kurtarmak için yapılanlar sonuç vermez. Hephaistos'a başvurulur. Ateş tanrısı, Okeanos'un derinliklerinden kıpırmadaya hiç de niyetli olmadığını bildirir. O zaman Hephaistos'u getirmeye Ares iner, ama karşılaştığı kor yağmuru karşısında geri dönmek zorunda kalır. Sonunda ancak Dionysos'un girişimi sonuç verir. Dionysos tatlı şarabıyla Hephaistos'u sarhoş ederek Olympos'a çıkarır da, Hera kurtulur.

🔺Maden işçiliğinde üstüne yoktur Hephaistos'un. Kendine ve tanrılara görülmemiş güzellikte ve tunçtan evler yapmıştır. Kendi evi en güzeliydi, tunçtan yaldızlı bir evdi. Zeus ile Hera'nın yatak odasını, Zeus'un kalkanıyla asasını, Poseidon'un üç çatallı yabasını, Helios'un kanatlı arabasını, Apollon ile Artemis'in oklarını Akhilleus'un zırh ve silahlarını hep o yapmıştır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pandora'nın Hikayesi

Olymposlu Büyükler: Athena (Lat.Minerva)

Aphrodite Efsaneleri: Hephaistos, Ares ve Aphrodite